Masterclass Cyber Security KMA

SMSP bezoekt Masterclass Cyber Security || Masterclass Cyber Security KMA

Op woensdag 30 oktober organiseerde de Cyber Security Raad weer een Masterclass Cyber Security. Deze masterclasses worden meerdere keren per jaar door de raad georganiseerd in samenwerking met diverse partners. Zo was er afgelopen juni in samenwerking met SMSP een editie georganiseerd op de locatie van Saxion in Apeldoorn. De doelgroep van de bijeenkomsten bestaat primair uit HBO en academische studenten. Het doel is om deze groep meer bewust te maken van de topics die spelen in het digitale domein en daarnaast om ze enthousiast te maken om na hun studie in dit werkveld aan de slag te gaan. De inhoud voor de masterclasses komt telkens van aansprekende sprekers uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap.

Deze keer werd de bijeenkomst georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Defensie. Er was gekozen voor de prachtige locatie van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. In de aula van de KMA vertelden diverse sprekers over de zaken die op dit moment in hun speelveld belangrijk zijn. Zo vertelde Jaya Baloo, CISO van KPN, over de uitdagingen waar KPN op dit moment mee te maken heeft en hoe ze daarmee om gaan. Onder andere hun samenwerking met ethical hackers was een boeiend onderwerp. Roy Lindelauf, docent aan de Nederlandse Defensie Academie, vertelde over het onderzoek wat hij heeft gedaan naar ‘cascading failures’ in elektriciteitsnetwerken. Het Nationaal Cyber Security Centrum was aanwezig om te vertellen over hun werkzaamheden en ontwikkelingen binnen het centrum. Vanuit de Nationale Politie sprak Jacques Tuin over de digitalisering van het politiewerk. Kolonel Paul Ducheine tenslotte gaf een toelichting op de rol van Defensie binnen het cyber-speelveld. Hij vertelde wat de taken en verantwoordelijkheden van de krijgsmacht daarin zijn en welke bevoegdheden zij hebben. Na afloop was er in de prachtige Nassauzaal van het Kasteel van Breda ruimte om te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.

Al met al kijken we terug op een zeer succesvolle dag. Het is altijd weer heel leerzaam en interessant om te horen wat er op dit moment speelt in de dagelijkse praktijk. We kijken alweer uit naar de volgende bijeenkomst. Zorg dat je er dan bij bent!CyberSecurity